Leírás
Összetevők: gluténmentes lisztek (kölesliszt, teljes kiőrlésű rizsliszt, cirokliszt), tápióka keményítő, rostkeverék (bambuszrost liszt, útifűmaghéjliszt), foszfátmentes sütőpor (savanyúságot szabályozó anyag: borkősav, térfogatnövelő szer: nátrium-hidrogén-karbonát, tápióka keményítő), himalaya só, szentjánoskenyér liszt
Hogyan készítsd el?
A tasak tartalmát szórd egy tálba, adj hozzá 7 g szárított élesztőt. Keverd el így szárazon, ezután 390 ml langyos vízzel, 20 ml frissen facsart citromlével, 20 ml folyékony kókuszzsírral jól keverd el kanállal vagy dagasztószárral 3-5 percig. Pihentesd a tésztát 15 percig, majd formázz belőle kedved szerint kenyeret. Kend le kis kókuszzsírral a tetejét, keleszd 35 percig meleg helyen, sütés előtt vágd be 4 helyen keresztben. Süsd készre 210 fokra előmelegített sütőben alsó-felső fokozaton 30 percig és további 30 percig 180 fokon. A kenyeret szeletelés előtt hagyd kihűlni. Fagyasztható szeletekben vagy egészben is. Kenyértartóban napokig puha és jól szelhető marad.
Élesztőmentes vegán recept: semmi egyéb teendőd nincs, mint a fenti receptből elhagyni az élesztőt. A többi hozzávaló, bekeverés, sütés változatlan.
Tojás nélkül készíthető belőle élvezetes, jó állagú kenyér, amely több napig friss marad.
Egy csomag liszt egy nagyobb, kb. 700 grammos kenyér elkészítéséhez elegendő.
Átlagos tápérték 100g termékben (tájékoztató adat):
Energia kJ |
1300,5 |
Energia kcal |
313 |
zsír |
2,2 g |
amelyből telített zsírsavak |
0,4 g |
szénhidrát |
68,3 g |
amelyből cukrok |
0,3 g |
fehérje |
6,2 g |
só |
2,5 g |
rost |
11,4 g |
Az elkészült termékben 100 g-ra jutó szénhidrát tartalom kevesebb, mint 40 g!
Csak természetesen előforduló rostokat és cukrokat tartalmaz.
Szezámmagot és dióféléket felhasználó üzemben készült.